Diensten

persoonlijk én afgestemd op uw situatie

Uw zaken nú regelen voor later

Vaak staan we er pas bij stil na ingrijpende gebeurtenissen: hebben wij alles wel goed geregeld?

Helaas kom ik regelmatig situaties tegen waarbij dit niet het geval is. Daarom  adviseer ik mijn klanten hier van te voren bij stil te staan, het brengt rust en vertrouwen. Daarnaast geeft het duidelijkheid voor uw nabestaanden.

Heeft u er al over nagedacht wat u van tevoren zelf al kunt doen maar weet u niet waar te beginnen? Ik help u heel graag inzicht te krijgen in uw wensen maar vooral ook om overzicht te brengen in de praktische zaken.

Hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kan ik naast optreden als uw vertrouwenspersoon, executeur, levensexecuteur, gevolmachtigde ook de afwikkeling van de nalatenschap regelen.

Wilt u meer informatie over hoe ik dat doe? Leest u gerust hieronder verder en/of maak een vrijblijvende afspraak. Ik kom graag naar u toe.

Vertrouwenspersoon

Als ervaren vertrouwenspersoon begeleid ik u bij het gehele proces. We bespreken samen uw situatie en wensen en inventariseren en registreren dit in een persoonlijk levensdossier.

Indien u dit wenst behoort ook de coördinatie met de notaris voor een levens- en/of testament tot de mogelijkheden. Het is fijn om te weten dat ik u kan ontzorgen met mijn professionele begeleiding.

Hoewel ik de beschikking heb over een aantal betrouwbare partners kunt u vanzelfsprekend ook gebruik maken van een notaris naar uw eigen keuze.

Zoekt u een vertrouwenspersoon, een levensexecuteur of executeur, ik ben u graag van dienst.

Afwikkelen nalatenschap

Na het overlijden van een dierbare breekt voor de nabestaanden een moeilijke tijd aan. Een periode van rouw, maar daarnaast ook een emotionele zoektocht. Op zo een moment is het een zorg minder als er een onafhankelijk persoon is die de zaken voor je regelt. Denk hierbij aan:

 • regelen van de administratie
 • regelen bankzaken
 • verzorgen fiscale aangiften
 • eventuele verkoop en/of ontruiming woning

Het afwikkelen van een nalatenschap is een taak die veel tijd en precisie vergt. Soms komt het voor dat een nalatenschap stil komt te liggen vanwege ruzie rondom de nalatenschap. Dergelijk familieleed kunt u tezamen met veel tijd en hoge kosten, voorkomen door een onafhankelijk persoon te laten optreden als boedelgevolmachtigde.

Wat is een executeur

Het is mogelijk om mij te benoemen als onafhankelijk executeur, maar wat betekent dat precies?

Een executeur is iemand die u benoemt in uw testament. De taken van een executeur bepaalt u zelf. Dit kan bijvoorbeeld alleen het verzorgen van de uitvaart zijn tot aan de gehele afwikkeling van de nalatenschap en de verdeling van de erfenis.

Een executeur kan de volgende taken hebben:

 1. Het opstellen van een boedelbeschrijving; dit is een overzicht van alle bezittingen en schulden van de nalatenschap
 2. Het vertegenwoordigen van de nalatenschap richting instanties; denk hierbij aan de belastingdienst, banken, overheidsinstanties en overige organisaties
 3. Zorgdragen voor de finale aangifte inkomstenbelasting en de aangifte erfbelasting
 4. Zorgdragen voor het leeghalen en schoon opleveren van de woning i.v.m. huuropzegging of verkoop
 5. Het afleggen van rekening en verantwoording aan de erfgenamen tijdens de afwikkeling van de nalatenschap
 6. Het verdelen van de nalatenschap en de uitbetaling daarvan

Na een overlijden moeten er veel beslissingen worden genomen. Door een onafhankelijk executeur te benoemen, ontzorgt u nabestaanden en geeft u hen de ruimte om te rouwen. Ook bij onenigheid in de familie kan de executeur de nalatenschap te coördineren.

Hoe benoem je een levensexecuteur

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een testament opgemaakt. In het testament kunt u beschrijven wat er moet gebeuren ná uw overlijden.

In een levenstestament beschrijft u, wanneer u nog helder van geest bent, zaken die belangrijk voor u zijn voordat u het zelf niet meer kunt. In het levenstestament benoemt u een vertrouwenspersoon, ook wel de levensexecuteur of gevolmachtigde genaamd. Deze vertrouwenspersoon mag namens u handelen op het moment dat u zelf van te voren heeft bepaald.

De taken van een levensexecuteur hangen volledig af van de bevoegdheden die u haar geeft. Enkele voorbeelden van taken zijn:

 • Administratie geheel of gedeeltelijk voeren
 • Vermogen beheren
 • Regelen van goede zorgvoorzieningen
 • Woning beheren
 • Woning verkopen
 • Contactpersoon voor medische aangelegenheden zijn bij medische volmacht.

Als u zelf niet meer in staat bent om te handelen en u hebt niets geregeld, kan het zijn dat de rechter een bewindvoerder of curator voor u benoemt. Dit kan iemand zijn waarmee u geen persoonlijk relatie heeft, of iemand die u liever niet gekozen zou hebben. Door zelf een levensexecuteur te benoemen voorkomt u deze situatie en houdt u zelf de regie in handen.

Voorop staat dat u iemand zoekt die u volledig vertrouwt. Dat kan een partner of een familielid of een ander persoon zijn die dicht bij ut staat. Het is belangrijk dat de gevolmachtigde deskundig is én op de hoogte is van uw wensen. U kunt ook een onafhankelijke professional een volmacht geven. Het is dan raadzaam om ook een toezichthouder aan te wijzen.

Silvia van der Knaap kan optreden als levensexecuteur. Om de continuïteit te waarborgen werken wij intensief samen met mw. Mr. Bjoke Knoop-Bergsma van Erfrechtsmeesters.

Door mijn uitgebreide ervaring en persoonlijke en heldere benadering ben ik voor u uw aanspreekpunt voor het moment dat u het zelf niet meer kunt.

Service-abonnement

Het is fijn wanneer uw zaken goed geregeld zijn. U heeft wellicht een levens- en/of testament laten opstellen. In de loop van de tijd kan er sprake zijn van gewijzigde omstandigheden. Uw leven is misschien anders gelopen, misschien heeft u geen contact meer met de executeur die u heeft benoemd of is er sprake van een verminderde verstandhouding met uw kinderen en/of hun partners. Om vervelende situaties te voorkomen is het raadzaam om een jaarlijks check-up uit te voeren op uw levensregistratie en/of (levens) testament, dan weet u zeker dat deze up to date is wanneer het nodig is.

Wij bieden u hiervoor ons service abonnement aan. Ieder jaar nemen wij contact met u op en voeren, indien nodig, wijzigingen door in uw (levens-) testament.

Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Tarieven:

 

Uw nalatenschap vooraf regelen €72,50
Werkzaamheden als levensexecuteur €79,–
Werkzaamheden als executeur €99,–
Hulp bij afwikkelen nalatenschap €99,–
Service-abonnement (per jaar) €79,50

 

Het eerste oriënterende gesprek bij u aan huis is kosteloos en vrijblijvend.

Daarna zijn de volgende tarieven per uur van toepassing (prijzen zijn exclusief 21% BTW), op basis van een urendeclaratie.